top of page

Studievertraging of zomervakantie door coronavirus

Door Gwen Rochat

Een half jaar studievertraging of nu al zomervakantie? De coronacrisis heeft grote impact op studenten die dit semester in het buitenland studeerden. Zij moesten halsoverkop terugkeren naar Nederland en hun minor of stage stopzetten.


Bekijk hier de verhalen van twee studentes.

Halfjaar overdoen Eva Bunink (21) liep nog maar vijf weken stage op de nucleaire afdeling in een ziekenhuis in Leeds, Engeland toen ze terug naar Nederland moest komen door het coronavirus. Dat was een moeilijke keuze, want hoewel er in Nederland al veel maatregelen werden getroffen werd er in Engeland nog weinig gedaan tegen het virus. Van de ene op de andere dag stond ze weer op Schiphol.


Het stopzetten van haar stage in Leeds betekent voor Eva waarschijnlijk een half jaar studievertraging, want leren in de praktijk kun je niet omzetten in theorie. Vooralsnog kan haar school, de Hanzehogeschool in Groningen, weinig duidelijkheid geven over het vervolg van haar studie.

Héél vroeg zomervakantie Lisanne Vreugdenhil volgde een minor volgde in Reykjavík op IJsland en ook zij moest terugkeren naar Nederland. Hoewel het aantal coronabesmettingen op IJsland lager was dan in Nederland en er ook meteen maatregelen werden getroffen, besloot Lisanne toch naar huis te gaan uit vrees op IJsland vast te komen zitten. Er werd namelijk gesproken over het sluiten van het luchtruim rondom IJsland.

De universiteit van Reykjavík heeft besloten dat studenten die voldoende voor hun vakken staan die vakken mogen afronden zonder de tentamens te maken. Dat betekent dat Lisanne haar vakken nu al gehaald heeft en als het ware al ‘zomervakantie’ heeft.

Gemiste ervaringen Onderwijsinstellingen gaan verschillend om met de coronacrisis. Sommige studenten worden hier de dupe van terwijl het voor anderen meevalt. De studenten die in het buitenland studeerden hebben dubbel pech: niet alleen hun studie ligt overhoop, zij lopen ook alle ervaringen mis die studeren in het buitenland met zich meebrengt.


Beelden van IJsland zijn afkomstig van The Iceland Monitor, gemaakt door Vala Hafstað. Klik hier voor de volledige video.

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page