top of page

Toerisme in IJsland staat stil

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Het toerisme staat stil. Hoe gaan bedrijven in de toerisme-industrie hiermee om?

Baldur Gunnarsson

Ik run een klein bedrijf. We bieden privévervoer en rondleidingen voor kleine groepen, van luchthaventransfers tot een week of tiendaagse rondleidingen. Hoewel ik één van de eigenaren ben, doe ik nog steeds waar ik van hou: het drijven en begeleiden van onze klanten. Het is een familiebedrijf en we hebben (inclusief eigenaren) ongeveer 10 mensen in dienst, dus het is een kleine maar hechte groep.


Stephan Mantler

Ik run mijn eigen bedrijf dat op maat gemaakte privétours aanbiedt, voornamelijk gletsjer/

berggids met een focus op fotografie. Mijn vrouw en ik hebben ook een kleine boerderij met drie tweepersoonskamers.Blue Lagoon Iceland

Eén van de populairste bezienswaardigheden van IJsland is The Blue Lagoon. Deze spa is erg populair bij toeristen, maar is gesloten door het coronavirus. PR-manager Bára Mjöll Þórðardóttir vertelt meer.


Hoe is de situatie in IJsland?

Baldur Gunnarsson is eigenaar van Reykjavik Private Cars en de gevolgen van het coronavirus worden door hem zeker ondervonden. Hij zit met zijn team momenteel zonder werk, want er zijn geen toeristen op IJsland en de hele toeristenindustrie staat stil. De winkel is gesloten, maar ze staan klaar zodra de toeristen terug naar IJsland keren. Om toeristen aan te trekken wordt er relatief veel geadverteerd. Baldur geeft aan dat de IJslandse regering een campagne is begonnen en promoten IJsland als een veilige plek om te bezoeken. De meeste grotere bedrijven doen dit ook om klanten en buitenlandse operators te bereiken. Dat het toerisme een essentiële bron van inkomsten is, bevestigd ook Baldur. Hij geeft aan dat in de laatste 10 tot 12 jaar de industrie non-stop is gegroeid en het eigenlijk de grootste bron van inkomsten is. De werkloosheid ligt tussen de 15 en 20%, veel bedrijven gaan waarschijnlijk failliet en het is een grote klap voor de nationale economie: Baldur noemt de impact enorm.

Stephan van Stepman en Dynjandi Farm Holidays geeft aan dat sommige toeristen langer bleven dan de andere, maar er een geleidelijke afname was op basis van de situatie in de thuislanden van de toeristen. De afgelopen 2,5 maand heeft Stephan in feite nul zaken gehad en schetst hierover een beeld: ‘'Eind februari nam het zeer scherp af met nog maar een paar bezoekers en sinds medio maart hebben we praktisch geen zaken gehad. Ik denk dat er twee keer IJslanders op onze boerderij verbleven, maar dat is alles. Dat betekent geen inkomen en uiterst zuinig zijn met uitgaven. Eén van de laatste die ik ken was afkomstig uit Taiwan en ze hebben hun verblijf zelfs verlengd omdat ze zich veiliger voelden om in IJsland te zijn totdat de situatie thuis verbeterde. Maar het verschil was misschien één of twee weken.’'

Blue Lagoon IJsland sloot op 23 maart vanwege de regelgeving van de IJslandse regering rondom de pandemie. Hoewel de regelgeving aangaande de coronacrisis momenteel versoepeld, blijft Blue Lagoon IJsland gesloten tot ten minste 15 juni. ‘'We hebben de situatie nauwlettend gevolgd, verschillende scenario's bekeken en verschillende strategieën onderzocht om door deze moeilijke wateren te navigeren. We hebben de tijd gebruikt om ons te concentreren op het versterken van de infrastructuur van ons bedrijf, het ontwikkelen van ons bedrijf en het reorganiseren van onze activiteiten met als doel de ervaring van onze gasten bij heropening nog beter te maken, aldus Bára Mjöll Þórðardóttir.

Wat is er voor jou veranderd?

Samen met zijn team is Baldur begonnen met online adverteren (op platformen als Google en Facebook) ter voorbereiding op toeristen die hun bezoeken beginnen te plannen. Reisbeperkingen voor EU/ Schengen-reizigers zullen (met bepaalde beperkingen) op 15 juni worden opgeheven, dus verwacht hij enkele toeristen vanaf die datum. Echter zal het heel langzaam beginnen: ‘'Noord-Amerikaanse, Britse en Aziatische toeristen vormen ongeveer 60-70% van de mensen die IJsland bezoeken, dus totdat die landen hun beperkingen hebben opgeheven, zal het langzaam gaan. Een weloverwogen gok van mijn kant is dat we hier in september/ oktober mensen zullen zien reizen, maar de komende 12-18 maanden zal het langzaam gaan’', aldus Baldur.

Over het algemeen vind Stephan IJsland een zeer goede plek om van een vakantie te genieten, omdat de enige drukke plaats de luchthaven en Reykjavik is. Volgens hem zal het voor iedereen in de toeristische sector moeilijk worden. ‘'We hebben misschien zelfs geluk vanwege onze omvang; geen werknemers behalve wijzelf en de kleinschaligheid betekent dat we onze lopende kosten echt laag kunnen houden.’' The Blue Lagoon is van plan deze zomer opnieuw te openen en alle gasten te verwelkomen. Bára: ‘'We zijn nog op zoek naar protocollen en procedures met betrekking tot de opening - de veiligheid van onze medewerkers en gasten is voor ons van groot belang en zal voorop staan.’'

En nu?

Baldur verwacht dat binnenlands toerisme de zaken enigszins zal helpen stabiliseren. Dit zal in eerste instantie slechts tijdelijk zijn. In de tweede plaats zal dit bedoeld zijn voor de toeristische sector die zich zou willen aanpassen. Het plan van de regering is om betaalbare leningen te verstrekken aan spelers in de toeristenindustrie. Deze leningen zijn echter alleen beschikbaar voor bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze een grote overlevingskans hebben.

''Laten we niet vergeten dat de IJslandse economie de afgelopen 8 jaar over het algemeen erg sterk is geweest. Min of meer dankzij het toerisme. Er wordt dus alles aan gedaan om het weer op gang te krijgen. Zo start de overheid veel openbare projecten op, zoals wegenprojecten en andere vrije grote projecten. Hier zullen veel mensen kunnen werken, al is het maar tijdelijk. Ook wij IJslanders hebben er vertrouwen in dat het toerisme volgend jaar weer van de grond komt’', verteld Baldur.

Stephan ziet de situatie hoopgevend in maar vertelt ook dat er meer concurrentie zal zijn doordat er minder bezoekers worden verwacht. ‘'Aan de andere kant zijn IJslanders echt van plan deze zomer in eigen land te reizen in plaats van naar het buitenland te gaan, zoals velen gewoonlijk doen. Dit is dus een nieuw marktsegment dat nieuwe kansen biedt. ‘'Het nieuwe marktsegment zal echter de financiële gaten niet kunnen dichten. Stephan legt uit dat locals niet zoveel geld uitgeven als internationale toeristen, aangezien dit niet mogelijk is vanwege de aantallen. IJsland heeft namelijk 350.000 inwoners tegenover ongeveer 2 miljoen internationale bezoekers per jaar. Daarbij vermeld hij dat de vakantiestijl anders is. De lokale bevolking heeft bijvoorbeeld geen huurauto nodig. Wel noemt hij het een buffer en daarom ook een zeer belangrijke factor.

Met de hoop op de komst van toeristen, niet wetende wanneer dit weer zal mogen, heeft Stephan een voucher gemaakt die bezoekers 20% korting biedt voor een toekomstige boeking. ‘'De vooruitzichten zijn dat het toerisme binnen IJsland na 2-3 jaar en met het herstel in 2021 weer 'normaal' zal worden. Maar het is ook de vraag hoe de wereldeconomie zich ontwikkelt en dat is iets waarover ik geen voorspellingen kan doen.’'

Nu de bevolking over de hele wereld een ander dagelijks leven heeft, wordt er gesproken over het nieuwe normaal. Stephan: ‘'Ik denk dat mensen op langere termijn misschien voorzichtiger zullen zijn met internationale reizen. Ook zullen mensen misschien niet meer lachend naar Aziatische toeristen kijken omdat het dragen van maskers in het openbaar het nieuwe normaal is. Mensen begrijpen dat het echt voor wederzijdse bescherming is.’' ‘'We zijn blij met de positieve stappen die zijn genomen om IJsland te heropenen. Er blijft echter onzekerheid bestaan aangezien reizen naar IJsland afhankelijk is van andere landen. Elk land heeft eigen reisbeperkingen en luchtvaartmaatschappijen hebben het moeilijk’', aldus Bára. Dat gezegd hebbende blijft The Blue Lagoon zeer optimistisch over reizen. ‘'Als reizen weer kan zal IJsland en Blue Lagoon IJsland één van 's werelds populairste bestemmingen blijven. We denken dat we hierin zullen slagen vanwege het succes van de IJslandse regering.’'

Door: Julia Harder

Foto: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/plane">Plane vector created by freepik - www.freepik.com</a>

39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page